IZVOR - Izložba u RTS povodom 800 godina Mileševe

Izložba fotografija Milana Đakova i mozaika Bisenije Tereščenko, nastalih na Likovnoj koloniji povodom 800 godina manastira Mileševe, biće otvorena u utorak, 18. marta u Holu Radio-Televizije Srbije.

Zajednička izložba pod nazivom „Izvor“ biće otvorena do 28.marta do kada će posetioci RTS-a moći da vide fotografije Đakova i mozaike Tereščenko nastale tokom desetodnevnog boravka u manastiru Mileševa na likovnoj koloniji, kao jednoj u nizu manifestacija u susret obeležavanju 800 godina ovog zdanja.

U najavi izložbe istaknuto je da je posvećenik umetničke fotografije Đakov pronalazio najlepše uglove da svojim objektivom ovekoveči Belog anđela, mesto gde se nalazila štamparija, freske, ali i način na koji danas živi ova svetinja.

Istražujući, pronalazio je ono što drugi nisu zabeležili, peo se čitav dan da bi fotografijom dočarao ptičiju persepektivu pogleda na manastir, aparatom je hvatao oblake koji plove iznad manastirskih livada, uporno je tražio najbolje svetlo da bi freske pred nama bile što bliže lepoti onih u manastirskom zdanju.
Slikarka Tereščenko svoje mozaike radi starom tehnikom koja joj zbog sporosti u radu i teškoća oko praktičnog ostvarivanja ne može obezbediti trenutni uspeh. Mozaici su rađeni minuciozno, sa sićušnim komadima kamena, raskošnim u boji i senčenju, preciznog su crteža i složenih figuralnih kompozicija.

Ova umetnica stvara realistička likovna dela koja iznenadjuju bogatstvom i finoćom detalja. Njeni kamerni formati, skoro minijaturna tonda sa intimnim scenama, izraz su mozaika shvaćenog kao vida štafelajnog slikarstva čime je otvorila put ulaska ove umetnosti u domove i galerije, navedeno je u najavi izložbe.


I na nebu i na zemlji

I na nebu i na zemlji 4. oktobar,  Galerija SKC Novi Beograd

U okviru ciklusa nagrađenih autora, na IV Bijenalu mozaika, 2010, Bisenija Tereščenko (1974) se uvrstila među tri najbolja umetnika u ovoj tehnici. Ova mlada umetnica,  godinama se bavi tehnikom mozaika  i taj njen rad je izuzetno zapažen  po kvalitetu i posebnom senzibilitetu. I teme kojima se bavi su posebne, najčešće su to porodični portreti  i žanr scene, a magistarska izložba. Urednik izložbe Ljiljana Subotić „Monumentalno u bajkama i mozaiku“ je predstavila Biseniju kao vrhunskog mozaičara našeg prostora. Likovni kritičar Dejan Đorić, posle nagrade na Bijenalu mozaika, za Biseniju Tereščenko kaže: „…Sasvim osobeno stvara neku vrstu poetskog realizma  u mozaiku koji se najviše približava uljanoj slici. To podrazumeva pipav, filigranski  precizan rad, zalaženje u detalje koje obrazuju sićušni kamenčići. Takvu minucioznu, minijaturističku organizaciju slike može da sprovede samo nadarena umetnica. Kao retko gde u istoriji savremenog mozaika, u njenim ostvarenjima uočavamo odnose boja, svetla i senke, bogatstvo kolorita, linija i anatomsku doslednost dostojnu dobrih štafelajnih slikara. Sa suptilnošću koja ima mnogo od ženstvenosti, prevela je mozaik u druge pojavne nivoe od grube kamene slike otvorivši nove mogućnosti preporoda ove umetnosti“.  


 

Samostalna izlozba – Galerija kapor, Mecavnik, oktobar 2011

 


Čudesa što ne mogu biti

Samostalna magistarska izložba mozaika
ponedeljak, 1. novembar 2010

Bisenija Tereščenko, rođena 1974. u Beogradu. Diplomirala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, 1999. Izlagala je mozaike na brojnim kolektivnim izložbama, od 2000. god. Ovo je prva samostalna izložba.


Share This